VIKTIG INFORMASJON OM KORONA

Koronavirus (COVID-19) informasjon til reisende

KLOKKEN 08.00 MANDAG MORGEN 16. MARS INNFØRES UTSTRAKT GRENSEKONTROLL. VIKTIG PRESISERING FRA REGJERINGEN: NORSKE BORGERE SLIPPER FORTSATT INN I LANDET, OG UTENLANDSKE TURISTER KAN KOMME SEG HJEM.

UTENLANDSKE STATSBORGERE SOM ER KOMMET TIL NORGE FRA UTLANDET OG SOM DERFOR SITTER I KARANTENE, MEN IKKE HAR UTVIKLET SYMPTOMER PÅ SMITTE, KAN NÅ FORLATE NORGE. DERSOM DE VELGER Å FORBLI I NORGE, MÅ DE SITTE I KARANTENE TIDEN UT.
UTENLANDSKE STATSBORGERE SOM SITTER I KARANTENE FORDI DE HAR VÆRT I KONTAKT MED SMITTEDE I NORGE, MÅ FORTSATT SITTE I KARANTENE TIDEN UT.

Utreisen fra Norge forutsetter at transport fra karantenestedet til utreisestedet skjer på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
Dette innebærer følgende:
Dersom du må benytte offentlig transport eller taxi for å komme til nærmeste flyplass, busstasjon, togstasjon eller grenseovergang, må du ha minst to meters avstand til nærmeste medpassasjerer.
Du må sikre god hånd- og hostehygiene.
På flyplassen med direktefly ut av Norge, vil det være personell fra kommunen som kan kontaktes hvis det oppstår problemer. Det er også anledning til å reise med innenriksfly dersom det er nødvendig. Her må også reisen skje på en smittefaglig forsvarlig måte. På innenriksflyplassene vil det imidlertid ikke være personell fra kommunen som kan kontaktes ved behov.
Man kan benytte egen bil for å reise ut av landet, men er selv ansvarlig for å sjekke hvilke grensepasseringssteder som er åpne.
Hvis du ønsker å forlate Norge med fly må du selv skaffe gyldig billett. Flyplasser med direkte avganger ut av Norge er:

Gardermoen
Stavanger
Bergen
Trondheim
Tromsø
Torp

Dersom du blir syk eller utvikler symptomer under reise på vei ut av Norge, må du ringe helsetjenesten for hjelp på 116 117.
Vi understreker at dersom du har feber eller luftveissymptomer som hoste eller tungpustethet, skal du oppholde deg i isolering, og du kan da ikke forlate landet.

Hvis du opplever symptomer som feber, sår hals, smerter i brystet og pustevansker mens du er i Norge, vær så snill å bo på hotellrommet / leiligheten din og ta kontakt med hotellets/overnattingsstedets gjesteservice på telefon.

HVIS DU TRENGER RÅD ELLER HAR SPØRSMÅL OM HVORDAN DU SKAL FORHOLDE DEG TIL KORONAVIRUSET (COVID-19) I VESTERÅLEN OG ELLERS I NORGE, FINNER DU OPPDATERT INFORMASJON PÅ FOLKEHELSEINSTITUTTETS NETTSIDER.

HELSEDIREKTORATET HAR INNFØRT FØLGENDE TILTAK FOR REISENDE TIL OG RUNDT OM I NORGE. FRA TORSDAG 10. MARS TIL TORSDAG 26 MARS 2020, GJELDER FØLGENDE LOVER:

 • Fra mandag 16. mars er norske grenser stengt, og reisende uten norsk pass som ankommer norske flyplasser og havner vil bli sendt hjem igjen. 
 • Reisende som ikke har opphold i Norge, oppfordres til å forlate landet så fort som mulig. 
 • Alle som har opphold i Norge og som har reist utenfor Norge og Finland siden 27. februar, skal i karantene i 14 dager når de kommer hjem. Dette gjelder uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Har de symptomer, skal de straks isoleres.
 • Reisende som ikke har symptomer, kan reise til planlagt oppholdssted, men bør under reisen holde avstand til andre så langt det lar seg gjøre.
 • Reisende som kommer til Norge og som ikke har opphold i Norge, returneres til hjemlandet. Alternativt må de i karantene i minst 14 dager. I slike tilfeller skal kommunelegen kontaktes, søk informasjon om dette på flyplassen. Unntaket er hvis de har symptomer. Da skal de isoleres.
 • Internasjonale reisende i Norge, som har vært i et annet land etter 27. februar, med unntak av Finland, skal også i 14 dagers karantene. Dette gjelder også de som har vært i Danmark og Island (nytt lørdag 14. mars).
 • OBS: VESTERÅLEN/LOFOTEN: alle som har vært på reise sør for Dovre siden 10. mars, skal i 14 dager karantene.
 • Mesteparten av innenlands transport skal gå mest mulig som normalt, men lokale variasjoner kan forekomme. 
 • Friske personer uten symptomer kan ta fly til sin endelige destinasjon for å kunne være i karantene i eget hjem.
 • Nordmenn i utlandet må forholde seg til anbefalingene fra de lokale myndighetene. Spørsmål knyttet til hva man har rett til å få dekket økonomisk, må hver enkelt ta til sitt forsikringsselskap.​
 • Unngå offentlig transport hvis du kan.
 • Unngå steder med mange mennesker og nærkontakt med andre.

Oppdatert informasjon og råd om tiltak ved reiser finner du på Folkehelseinstituttet nettsted og se utdypende reiseråd på Helse Norges nettsider

OBS: Avinor har besluttet å stenge flere kortbaneflyplasser for all kommersiell flyvning fra og med onsdag 18. mars. Dette gjøres for å kunne forflytte særlig personell, men også utstyr til andre lufthavner. Beredskap for ambulansefly vil bli ivaretatt. For Vesterålen og Lofoten gjelder dette (naturlig alternativ lufthavn i parentes); Stokmarknes (Alternativ lufthavn Andøya) og Svolvær (Alternativ lufthavn Leknes eller Evenes).

OBS: FLERE LAND STENGER NÅ GRENSENE FOR INNREISE. VÆR OPPMERKSOMME DERSOM DERE SKAL UT OG REISE.

FØLG MED PÅ AVINORS FLYAVGANGER HER

OBS: FLERE LAND STENGER NÅ GRENSENE FOR INNREISE. VÆR OPPMERKSOMME DERSOM DERE SKAL UT OG REISE.

FOR MER INFORMASJON, SE OGSÅ DISSE SIDENE:

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)
World Health Organization (WHO)

IKKE DRA TIL SYKEHUS SELV, TA KONTAKT MED SERVICENUMMER OG FORKLAR DIN SITUASJON. DETTE ER DEN BESTE OG MEST EFFEKTIVE MÅTEN Å MOTTA KOMPETENT OG RASK HJELP. BARE KONTAKT DEN DØGNÅPNE NORSKE LEGETJENESTEN HVIS DU HAR BEHOV FOR MEDISINSK HJELP. (+47) 116117 MEDISINSK KONTAKTINFORMASJON I NORGE

EKSTRAORDINÆRE TILTAK I VESTERÅLEN

De fleste av attraksjonene i Vesterålen er nå midlertidig stengt for å forhindre videre spredning av viruset. Alle kommende kultur- og sportsbegivenheter de neste ukene er også avlyst. Det er ingen stenginger på kollektivnettet for øyeblikket. Kjøpesentre har begrenset åpningstiden. Matbutikker er åpne som normalt. Gitt de raske endringene, oppfordrer vi alle til å sjekke nettstedene til enkeltattraksjoner, bedrifter og arrangører for oppdatert informasjon. 

Flere restauranter er nå stengte i Vesterålen, men mange har enda åpent med strenge restriksjoner ift antall gjester og ekstra sikkerhetsregler for å unngå å spre viruset. 

FOR Å UNNGÅ SPREDNING AV VIRUSET, MÅ DU SØRGE FOR AT DU:

 • Vask hendene i minst 20 sekunder med såpe og varmt vann.
 • Bruk håndrenser hvis du ikke har tilgang til vann.
 • Dekk munnen og nesen med et vev (ikke hendene) når du nyser eller hoster, eller hoster i albuen.
 • Rengjør og desinfiser gjenstander og overflater som berøres regelmessig for å redusere risikoen for spredning av bakterier.
 • Hold en meters avstand til andre mennesker

VISIT VESTERÅLEN og VISIT ANDØY HAR OGSÅ STENGT TURISTINFORMASJONEN FRA 12. MARS. 

Vi er tilgjengelig på tlf og epost dersom du har behov for veiledning. Nå oss på:

Visit Andøy:
Telefon: (+47) 41 06 58 52
E-post: camilla@visitandoy.info, post@visitandoy.info

Visit Vesterålen:
Telefon: (+47) 76 11 14 80
E-post: visit.vesteralen@vestreg.no - astrid@vestreg.no - kjetil.paulsen@vestreg.no

Oppdatert informasjon fra Helsedirektoratet: https://www.fhi.no/

LAST NED HYGIENEPLAKAT

VIKTIGE LANDINGSSIDER

AVGANGER AVINOR
FOLKEHELSEINSTITUTTET
NHO reiseliv
HELSENORGE
Den Norske regjeringens Korona-side