Interessante fakta
Interessante fakta
Interessante fakta
Interessante fakta

VISSTE DU AT...

► Andøy er det eneste stedet i fastlands-Norge hvor det er gjort funn av kull og fossiler fra dinosaurer.

► I januar 1995 skapte Andøya Space Center overskrifter verden over. Russiske myndigheter hadde blitt varslet på forhånd gjennom de vanlige kanaler om oppskytinga av en forskningsrakett fra Andøya. Men beskjeden rakk aldri frem til de høye herrer. Den harmløse forkningsraketten ble i noen dramatiske minutter antatt å være et amerikansk langdistanse-missil med atomstridshoder, med kurs for Moskva. Men heldigvis for oss alle, kom de virkelige fakta på bordet i siste liten. 

► Forfjorddalen naturreservat på Hinnøy-sida av Andøy kommune inneholder noen av de eldste furutrærne i Skandinavia, flere av dem mer enn 700 år gamle.

► Fuglefjellet på Bleiksøya, utenfor kysten av landsbyen Bleik, er et spektakulært landemerke utenfor nordspissen av Andøya. Her hekker mange arter av sjøfugl, inkludert lundefugl og den mektige havørna.

► Andøy byr på fantastiske muligheter for ferskvannsfiske og havfiske. Kommunen har ikke mindre enn 356 innsjøer innenfor sine grenser.

► Sol og lysforholdene varierer i Nordland fylke hele året, både sommer og vinter. Andøy er den nordligste kommunen i fylket, og har 24 timers sol og dagslys hver sommer. Perioden med midnattsol strekker seg fra 22. mai til 20. juli. Under mørketida i Andøy stiger ikke sola over horisonten i perioden mellom 28. november til 16. januar. Iløpet av den samme perioden forekommer nordlyset spesielt hyppig.

► Spekkhuggere kan bli 70 år eller mer og er den største hvalarten i delfin-familien.

► Spermhvalens enorme hode, som utgjør opp til en tredjedel av dens kroppslengde, huser den tyngste hjernen i dyrerike. Den kan veie opp til 9 kilo!

► Spermkvalen er en ekstremt god dykker, og kan dykke ned til hele 2.000 meter.

► Den nærmeste slektningen til hvalene av de landbaserte artene er flodhester.