Vi gleder oss til å fortelle deg vår historie.
Andøy byr på hemmeligheter under hver stein
Torstein Raabye fra Dverberg var eneste nordlending ombord i Kon-Tiki. Helmer Hansen fra Bjørnskinn lot Amundsen gå først inn til polpunktet og Nanna With – født på Andenes og oppvokst i Risøyhamn – ble Norges første kvinnelige redaktør, og ga ut den første norske tegneserien. Enten du vil lære mer om våre forfedre og -mødre eller du vil bli bedre kjent med rakettforskere, hvalforskere og fiskere, er Andøya et godt sted å dra.
Credits film: Ove Pedersen, Sea Safari Andenes, Roy Samuelsen, Svein Terje K. Eliassen, Simen Bergvik, Svein Spjelkavik, Alexander Belmonte Johansen.  Illustrasjonene fra Keiser Wilhelms reise gjennom Andfjoren er hentet fra «Keiser Wilhelm II's Reiser i Norge i Aarene 1889 og 1890» av Paul Güzfeldt

Kattelik og kjærlighetsbrev

Værbakken lengst nord i Andenes er en flere meter høy rygg som strekker seg fra skipperhusene og arbeiderboligene i Veita og Vikan i øst mot fyret, fyrmesterboligen, doktorgården og den ruvende Kiilgården i vest.

Også fiskeværet Andenes har hatt en østkant og en vestkant. Og når du rusler vestover mot fyret – som forresten inspirerte Ola Bremnes til å skrive sangen «Har du fyr» – trå med respekt. Du går på historia vår. Her har bodd folk i tusener av år, og værbakken er en møddinghaug skapt av generasjoner av andværinger. Grav et snitt ned i bakken og du kan lese stedets historie i jordlagene. Det eldste nederst og den nyere tid øverst, bare centimeter under overflata. Her er husholdningssøppel, gamle husdeler, krittpiper, kattelik og kjærlighetsbrev.

Men hvorfor bosatte folk seg her ytterst i verden, ytterst i vest? Eggakanten går nærmere land her enn noe annet sted i Nord-Europa. I det næringsrike vannet der dyp og grunne møtes finner vi både hval og rike fiskeressurser.

Opplevelser

Spise og drikke

Steder å bo

Reise