Naturopplevelser
Naturopplevelser
Naturopplevelser
Naturopplevelser
Stave Beach Sauna
Our custom built Norwegian beach sauna is just steps from the ocean. With long, hand-crafted benches and walls of soft Norwegian pine, a large window overlooking the beach, and 80 kilos of red-hot, glowing volcanic stones – the Stave Beach Sauna is Norway’s hot little Arctic secret!
Gå til leverandøren
Sykkelruter
Yttersida av Andøy er en av Vesterålens vakreste områder. Opplevelsene står i kø.
Gå til leverandøren
Nasjonal turistveg Andøya
På Andøya kan du vandre langs noen av Norges flotteste strender og se utover blikkstille hav med midnattssola som eneste selskap. Dette er en tur som er skapt for å nytes. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen
Gå til leverandøren
Stave Hot pools
Steaming private hot pools overlooking the ocean– with thirty-eight degrees in the water, eagles floating above you,and the spectacular nature of Andøya’s west coast all around. Welcome to the Hot Pools at Stave!
Gå til leverandøren
Nordlysvarsel på mobilen App
Med apen Auroral Forecast får du nemlig pålitelige nordlysvarsler rett på mobilen.Nordlysappen ble utviklet i forbindelse med 50-årsjubileet til Andøya Space Center.
Gå til leverandøren
Marmelkroken kultur- og aktivitetssenter
Et eldorado for alle som ønsker aktivitet og opplevelser, med et uttall muligheter for vandring, sykling og restitusjon.
Gå til leverandøren
Northern Lights Adventure
Discover the Northern Lights guided by an experienced photographer. A presentation and workshop are given before you meet the lights yourself in the night of Andøy.
Gå til leverandøren

Fakta om nordlys

  • «Aurora Borealis» betyr «morgenrød i nord». Navnet kommer fra at folk i sør historisk sett kun så det høytstående, røde nordlyset.
     
  • Nordlys oppstår når energirike partikler fra sola når jordas atmosfære og kolliderer med atomene og molekylene i luften – for det meste er det oksygen- og nitrogenatomene som er involvert.
     
  • Nordlys oppstår mellom ca 100 og 300 km høyde.

NATUROPPLEVELSER

Andøy er viden kjent for å være et sted med fantastiske muligheter til å oppleve det unike arktiske lyset. Ubeskrivelig vakkert, enten du nyter midnattsola fra en av de mange sandstrendene eller ser det sagnomsuste nordlyset danse over himmelen i en mørk vinterkveld. Ren magi…!

Nærheten til golfstrømmen er forklaringa på det relativt varme klimaet i Andøy. Til tross for at Andøy ligger nord for Polarsirkelen og faktisk ligger lengre nord enn både Kautokeino i Finnmark og Murmansk på den russiske Kola-halvøya, er landskapet grønt og frodig, og vi kan nyte varme, fine sommerdager her.

"En opplevelse jeg lenge har ønsket meg og jeg ble ikke skuffet!"

Nasjonal Turistvei Andøya åpnet 30. juni 2012, og går langs vestersida av Andøya. Den 51 kilometer lange strekninga mellom Andenes i nord og Åkneskrysset i sør, byr på strålende utsikt og et fantastisk landskap. Veien omkranses av lange hvite sandstrender, ville og forrevne fjellformasjoner, og det uendelige storhavet - hvalenes rike.

Andøy har blitt beskrevet som den rene læreboka i geologi, ettersom det er gjort funn av både de yngste og eldste bergartene her. Bleik var trolig det eneste isfrie stedet i Norge under den siste istiden, og Bleiksmorenen er den eldste i landet. Ramsåfeltet på østsida av Andøya er det eneste stedet på det norske fastlandet hvor det er gjort funn av kull og fossiler fra kritt-jura-perioden. Tre av myrområdene på Andøya har vernestatus som naturreservater. Det største av disse er Skogvoll Naturreservat på vestkysten av øya. Andøy er også kjent for å ha de beste moltebærmyrene i landet.

Andøy har hele 231 kilometer kystlinje, og Bleiksstranda er med sine 2,5 kilometer den lengste sandstranda. Andøys høyeste fjell er den 890 meter høye Skrivartind, som ligger på Hinnøy-sida. Fjelltoppene Ramnan og Måtind nær henholdsvis Andenes og Bleik i den nordlige delen av Andøy, er populære turmål.

Andøy har blitt formet av det mektige Norskehavet. Fiskeværene Bleik og Nordmela preges av det langvarige forholdet mellom folket, havet og naturen - og slik har det vært gjennom det foregående milleniet. I disse områdene er det funnet spor av bosettinger fra steinalderen. På Bakkan nær Bø er det gjort funn av to jernalder-gårder, og en gård fra middelalderen.